17.11.2010

Moj očka ločuje odpadke

V Litiji se je začel projekt LOČUJEM, ZEMLJO VARUJEM. Namen projekta je izboljšati ločevanje odpadkov.

Zemlja je naš dom, ki ga vsak dan napolnjujemo z odpadki in s tem izgubljamo prostor. Dobra novica je, da lahko nekaj storimo. Danone in Slopak sta sprejela zavezo, da bosta naredila vse, kar je v njuni moči, za 20 % povečanja ločevanja odpadkov v Sloveniji.

V Litiji bodo v letošnjem šolskem letu preizkusili projekt LOČUJEM, ZEMLJO VARUJEM, ki se začenja v šolah, širi na domove in nato na širšo okolico. Partnerja zagotavljata, da bosta vsako leto izbrala nov kraj za izvedbo projekta – o izboru pa se bodo odločali glede na izkušnje v Litiji. V ponedeljek se je projekt tudi začel z vključevanjem otrok.

Prva izbrana je Litija in tu bodo poskusili s tremi različnimi generacijami ter se na podlagi tega odločali o nadaljevanju. V projektu aktivno sodelujejo vrtec Litija, enota Medvedek, Osnovna šola Gradec in Gimnazija Litija. Poleg ravnateljic sodelujejo tudi učitelji in učiteljice, hišniki, čistilke in kuharice. Začeli so s predstavitvijo vsem učencem, se skupaj preizkusili v ločevanju odpadkov, danes so otroci oziroma učenci prejeli vreče za ločevanje odpadkov doma.

Sledijo štirje tedni zbiranja nalepk, s katerimi se bodo razredi med seboj potegovali za končni izlet v Doživljajski park Jezersko, katerega sponzor je organizacija Feel Green. Otroci bodo nalepke pridobili s tem, da prinesejo v šolo pravilno ločene/zbrane odpadke vse štiri petke. Sledile bodo različne aktivnosti preko celega leta v sodelovanju z ravnateljicami, učitelji in učiteljicami. Otroci bodo svoje znanje širili doma in v svojem okolju.

V projektu bodo partnerji izmerili tudi končno posledico na deponiji za območje Litije, iz katerega prihajajo otroci. Projekt poteka s podporo župana občine Litija, ki se je na ponedeljkovi novinarski konferenci zahvalil partnerjema Danone in Slopak za izbiro Litije. Pri spremljanju rezultatov pa bo pomembno vlogo imelo tudi Komunalno stanovanjsko podjetje Litija.
 

Več o projektu na spletnem mestu Ločujem.si.

Zabojniki pred šolo

Nazaj