Kaj je RSS

Za pomen kratice RSS obstaja več razlag, najbolj uveljavljena pa je ‘Really Simple Syndication’ ali ‘resnično preproste objave’.

RSS uporabnike obvešča, da so spletna mesta, ki ste jih izbrali kot relevantna, posodobila svojo vsebino: najnovejše vsebine takoj po objavi najdete na enem mestu, ne da bi morali zato vsak dan obiskati vsako spletno mesto posebej. Uporabniki ste tako vedno seznanjeni z najbolj svežimi informacijami, ki vas zanimajo; hkrati vam je prihranjeno tudi zamudno brskanje.

Kako začnem uporabljati RSS

Večina spletnih mest omogoča RSS spremljanje novih objav. Informacije, posredovane s pomočjo RSS, lahko spremljate na dva načina:

  • Spletni brskalnik Mozilla Firefox omogoča enostavno naročanje RSS objav. Pri spletnih mestih, ki nudijo to možnost, v skrajnem desnem rob naslovne vrstice opazite kvadratek oranžno-bele barve. Če kliknete na kvadratek in ga povlečete v osebno orodno vrstico, se bo tam ustvaril živi zaznamek. Klik nanj vam ponudi seznam zadnjih objav za izbrano spletno mesto, te pa po želji lahko odprete vsako v svojem zavihku.
  • Za spremljanje RSS objav obstajajo posebne aplikacije, ki vam informacije iz različnih spletnih virov posredujejo na enem mestu. Nekaj teh aplikacij, med katerimi so najbolj znane RSS Bandit, Freereader in Google Reader lahko s spleta prenesete varno in brezplačno.