6.4.2014

Certificiranje bioplastike v Sloveniji preko družbe Slopak

Seminar za podjetja je potekal v okviru sejma Green v Gornji Radgoni, na stojnici so si obiskovalci lahko pogledali primere izdelkov iz bioplastike.

Družba SLOPAK je v Sloveniji partner nemške certifikacijske organizacije DIN CERTCO za certificiranje biorazgradljive in bioosnovane plastike. Sodelovanje je bilo vzpostavljeno v okviru mednarodnega projekta PLASTiCE, katerega cilj je odpravljanje ovir pri uveljavljanju trajnostnih vrst plastike. Podjetja, ki želijo certificirati svoje izdelke, v družbi Slopak dobijo vse potrebne informacije o certificiranju bioplastike, svetovanje in pomoč pri vodenju postopka.

Na pomurskem sejmu Green je družba Slopak 3. aprila 2014 organizirala prvi seminar za podjetja o certificiranju bioplastike. Seminar je s svojo predstavitvijo nadgradila predstavnica DIN Certca, ki je predstavila delovanje nemške certifikacijske organizacije. Glede na izkazano zanimanje podjetjih lahko v prihodnje pričakujemo prve slovenske izdelke s certifikatom. Ti bodo označeni s certifikacijskimi oznakami in številkami, ki dokazujejo verodostojnost certifikata.

 

Certificiranje bioplastike je v Sloveniji vzpostavljeno v okviru projekta PLASTiCE. Cilj sodelovanja med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom je približati sistem certificiranja bioplastike slovenskim podjetjem. Srednja Evropa je pri uporabi trajnostnih vrst plastike v zaostanku, zato je cilj projekta identificirati in odpraviti ovire pri množičnem uveljavljanju biorazgradljive in bioosnovane plastike. V okviru projekta bo enak certifikacijski portal vzpostavljen tudi na Slovaškem.

V okviru sejma Green, prvega mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga, je družba Slopak obiskovalcem na stojnici nudila informacije o bioplastiki. Obiskovalci so imeli tudi priložnost ogleda primerov izdelkov iz biorazgradljive in bioosnovane plastike. Nekateri izdelki iz bioplastike so že prisotni na slovenskem trgu. Stojnico je obiskal tudi evropski komisar za okolje, g. Janez Potočnik, ki je z zanimanjem prisluhnil kratki predstavitvi bioplastike.

 

 

V sodelovanju z:

www.sustainableplastics.eu

 

Dogodek bo izveden v okviru projekta PLASTiCE www.plastice.org. Projekt se izvaja v okviru programa Srednja Evropa (Central Europe Programme) in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF).

Nazaj