9.5.2013

Slopak na vrhniškem dnevu odprtih vrat

Vrhniško komunalno podjetje je v okviru Cankarjevih dni v sredo, 8. maja praznovalo 18-letnico ločenega zbiranja odpadkov. V ta namen so za osnovnošolce, občane in ljudi iz komunalnih krogov pripravili celodnevno dogajanje. Del tega je bila tudi družba Slopak.

Slopak se je na Vrhniki predstavil z info točko o ločevanju odpadkov. Prisotnim učencem smo predstavili ločevanje odpadkov, jih podučili o odpadkih, ki jih je potrebno oddati na zbirnem centru in preverili, če pravilno poskrbijo za odpadke – jih stisnejo in izpraznijo. Ob razlagi reciklažnega kroga odpadkov smo jim pokazali granulat, ki nastane pri reciklaži odpadne embalaže in z njimi govorili o novih izdelkih, ki jih lahko naredimo iz odpadkov. Učenci so pokazali veliko znanja o ločevanju odpadkov. Te, ki ponavadi nastanejo v domačih gospodinjstvih, znajo razvrstiti po pravilnih zabojnikih. Tudi zbirni center so pred sinočnjim dogodkom že obiskali. Zanje najbolj zanimiva je bila razlaga reciklažnega kroga in procesa, ko iz odpadne plastenke nastane granulat.
Med obiskovalce smo delili letake o ločevanju odpadkov in kompostiranju, izvedli pa smo tudi nagradno igro, kjer smo podarjali bombažne nakupovalne vrečke.

Sicer pa so se na dnevu odprtih vrat, ki sta ga povezovala Sašo Rajaković in Damir Leventić z modno revijo predstavili otroci iz vrhniškega vrtca, ki so pripravili kolekcijo oblačil iz odpadkov. Program so s plesno točko popestrile osnovnošolke, z učenci pa sta prepevala Challe Salle in Adam Velić. Ob uradnem delu druženja sta ob 13. uri župan občine Stojan Jakin in direktorica komunalnega podjetja Brigita Šen Kreže nagovorila zbrane in podelila nagrade občanom, ki so na zbirnem centru oddali odpadke.
 

Nazaj