13.3.2013

Brezplačna oddaja izrabljenih pnevmatik

Zakonodaja nam datumsko omogoča menjavo zimskih pnevmatik z letnimi od 15. marca naprej.

Odločitev o menjavi prilagajamo vremenskim razmeram -  v primeru napovedi sneženja menjavo pnevmatik izvedemo kasneje. Izrabljene pnevmatike, ki jih ne potrebujemo več, pa lahko brezplačno oddamo. Za to so poskrbeli proizvajalci in prodajalci pnevmatik prek sheme Slopak.

Gume lahko uporabniki ob menjavi brezplačno oddamo pri vulkanizerju ali v zbirnem centru komunalnega podjetja. Financiranje takega sistema zagotavljajo podjetja, ki gume proizvajajo, pridobivajo ali jih uvažajo na slovenski trg. Gume zbirajo vulkanizerji in komunalna podjetja, ki jih nato prevzame družba Slopak ter poskrbi za njihovo pot v predelavo. V letu 2012 so podjetja na trg dala 17.000 ton izrabljenih gum. Družba Slopak pa je zbrala in poskrbela za snovno in energetsko izrabo 15.100 ton izrabljenih gum.

Pri snovni izrabi iz odpadnih gum lahko nastane več različnih izdelkov - od nove podloge na igriščih in stadionih do tekočega traku v nakupovalnih središčih. Iz izrabljenih gum pridobijo tudi granulat, ki ga lahko primešajo asfaltu. Pri energetski izrabi gume nadomeščajo druga goriva predvsem v cementarnah.

Več o izrabljenih gumah si lahko ogledate v filmčku Izrabljene gume: sezuti avtomobili.


 

Nazaj