15.11.2012

Izrabljene gume v reciklažo

Ob menjavi izrabljene gume lahko brezplačno oddate pri vulkanizerjih ali v zbirnih centrih komunalnih podjetij, kjer jih prevzame družba Slopak.

Na letni ravni v Sloveniji nastane 18.000 ton izrabljenih gum, zberemo pa nekaj več kot 16.000 ton izrabljenih gum.
Sistem ravnanja z izrabljenimi gumami, ki uporabnikom omogoča brezplačno oddajo, so organizirali proizvajalci gum prek družbe Slopak leta 2010. Skladno z zakonodajo je družba Slopak edina družba, ki skrbi za ravnanje z izrabljenimi gumami v Sloveniji. Za več kot 180 proizvajalcev in distributerjev izrabljenih gum družba Slopak prevzema gume z več kot 1400 zbirnih točk.
Financiranje sistema zagotavljajo podjetja, ki gume proizvajajo, pridobivajo oziroma uvažajo in jih dajejo na slovenski trg. Izrabljene gume tako občani lahko brezplačno oddajo v zbirnem centru ali jih prepustijo vulkanizerju ob menjavi gum. V Sloveniji smo pred uveljavitvijo takega sistema v povprečju zbrali 2,5 kg izrabljenih gum na leto na prebivalca. Družba Slopak je zagotovila dvig na 8 kg zbranih izrabljenih gum na prebivalca na leto po uvedbi.

 V Goodyear Dunlop Sava Tires, vodilnem proizvajalcu pnevmatik v Sloveniji, ob 15. novembru voznike predvsem opozarjajo, naj z menjavo letnih pnevmatik z zimskimi poskrbijo za večjo varnost na cesti. »Ljudje prepogosto pozabljajo, kako zelo pomembno vlogo pri varnosti na cesti imajo primerne pnevmatike. Sodobne zimske pnevmatike s posebno tehnologijo lamel so razvite z namenom, da bi zagotovile boljši oprijem, in sicer ne samo na snegu in ledu, temveč tudi na mrzlih in s snežno brozgo pokritih cestnih površinah. Tekalna plast letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija, otrdi. To povzroča slabši oprijem na cestišču, kar vpliva na daljšo zavorno pot. Pri zimskih pnevmatikah pa je oprijem na mokri in snežni podlagi občutno boljši, zavorna pot pa je v primerjavi z letnimi pnevmatikami krajša približno za polovico," pravi Tomaž Lanišek, direktor skupine držav, Goodyear Dunlop Sava Tires.
 

Nazaj