19.10.2012

Po vzor na Gorenjsko

Obiskovanje zbirnih centrov po državi se je že prevesilo v drugo polovico. Akcija obiskovanja in nagrajevanja na zbirnih centrih poteka v okviru projekta LIFE: Ločujmo odpadke.

Sodelavci družbe Slopak smo obiskali že glavnino zahodnega dela Slovenije, tokrat je bila na vrsti Gorenjska.

Tokrat smo se ustavili v zbirnem centru Osojnica v Žireh, na občini Gorenja vas-Poljane, preverili zakaj je pred zbirnim centrom Draga v Škofji Loki vedno vrsta in obiskali zbirni center v Tržiču.

Najprej smo se ustavili v Žireh in čeprav smo bili na zbirnem centru že ob 10. uri dopoldne, so občani že pred odprtjem potrpežljivo čakali z odpadki. Zbirni center Osojnica je v zadnjem letu dobil novo podobo. Zaradi pritiska odpadkov so ga povečali, v načrtu pa imajo tudi asfaltiranje.

Zbirni center Todraž v Gorenji vasi je lahko vzor vsem v državi. Tu so med prvimi v Sloveniji uvedli ločeno zbiranje embalaže od vrat do vrat, so inovativni kar se bioloških odpadkov tiče, saj ima kar 98 % gospodinjstev urejeno kompostiranje, v preteklem letu pa so bili skupaj z občinama Vrhnika in Vojnik nagrajeni kot ena najbolj zelenih občin na področju ravnanja z odpadki. Sodelujejo tudi z osnovno šolo in Rdečim križem, njihov zbirni center pa je zelo obiskan.

Želja Škofjeločanov je razširitev zbirnega centra in ureditev še dodatnega, na že obstoječem pa želijo urediti zapornice v nivojih. Trenutno zbirni center Draga služi 22.500 občanom, zato je tukaj vedno izjemna gneča. Posebno ob konicah ter ob koncih tedna. Zanimivo, pa je dopoldne bolj živahno, kot v popoldanskem času, zaradi česar zbirni center ni več odprt do 21. ure, kot je to bilo včasih.
 

Nazaj