11.10.2012

Na Goriškem več manjših zbirnih centrov

Sodelavci družbe Slopak nadaljujemo obiskovanje zbirnih centrov. Akcija poteka v okviru projekta Life: Ločujmo odpadke.

Tokrat smo se ustavili na Goriškem, kjer smo obiskali zbirni center CRO Pod Dolgo Poljano v Ajdovščini, zbirna centra v Novi Gorici (Kanal-Bodrež in CERO Stara gora). Ustavili smo se tudi v Tolminu (zbirni center Volče) in v zbirnih centrih Komunale Idrija (zbirni center Cerkno in Ljubevč).


Z izjemo treh zbirnih centrov na Goriškem, so ostali odprti le nekaj dni v tednu po nekaj ur. V občini Nova Gorica je zbirnih centrov kar deset. Za tako razdrobljen sistem namesto centralnega zbirnega centra so se odločili zato, da so ljudem na dosegu roke. So pa zato zibrni centri manjši, a dobro obiskani.
V Tolminu obvladujejo ogromen prostor, saj pobirajo odpadke vse do Trente. Pri njih se planinska sezona zelo pozna pri količini odpadkov, ki jih je sicer kar za 30 odstotkov manj. V turistični sezoni pa niso samo planinci, ki povzročajo večje količine odpadkov, temveč tudi drugi obiskovalci (padalci, kajakaši). V ta namen so zabojnike postavili tudi ob cestah in ob vhodnih točkah planinskih poti.
Višje po dolini Soče sta še zbirna centra v Kobaridu in Bovcu. Slednji se bo iz Lesičje Vodence preselil in bo kmalu zaživel na novi lokaciji bližje Bovcu.


 

  LIFE+ 10 INF/SI/136 Projekt Ločujmo odpadke vodi družba Slopak d.o.o., medijski partner je Delo d.d. Projekt sofinancira Evropska unija s podporo finančnega mehanizma LIFE+.

Nazaj