1.10.2012

Druga mednarodna PLASTiCE konferenca TRENDI V BIOPLASTIKI

Dvodnevna konferenca je potekala 17. in 18. septembra 2012 v M hotelu v Ljubljani.

Trendi v bioplastiki je že druga mednarodna konferenca, organizirana v okviru projekta PLASTiCE, ki se izvaja v okviru programa Central Europe. Organizatorja konference sta bila družba Slopak in Kemijski inštitut.
Na konferenci so udeleženci imeli priložnost poslušati 25 predavanj, ki so bila razdeljena v šest sekcij. Konference se je udeležilo več kot 80 udeležencev iz 11 držav.
Dvodnevna konferenca Trendi v bioplastiki je postregla s programom, namenjenim različnim področjem, ki so pomembna za uporabo bioplastike ter aktualnim trendom.


 

Na začetku konference je direktor družbe Slopak pozdravil udeležence konference, v nadaljevanju pa so v prvi sekciji sledile predstavitve projekta PLASTiCE. Udeleženci so bili seznanjeni tudi s pomembnejšimi aktivnostmi in dosedanjimi rezultati.

Sekcija dva je bila namenjena predstavitvi aktualnih trendov na področju bioplastike, v tretji sekciji pa so številni tuji strokovnjaki predstavili aktivnosti na področju raziskav in razvoja za širitev bioplastike na embalažnem področju.

Drugi dan konference se je začel s četrto sekcijo, v kateri sta predstavnika proizvajalcev bioplastike predstavila svoje izdelke ter omogočila vpogled v trenutno stanje komercialno dostopne bioplastike. Sekcija pet je bila nadaljevanje prejšnje, saj so predstavniki podjetij, ki bioplastiko že uporabljajo ali jo nameravajo, predstavili svoje izkušnje. Zadnja, šesta sekcija, pa je bila namenjena certificiranju bioplastike, ocenjevanju življenjskega cikla (LCA) ter uporabi bioplastike med velikimi dogodki.

Konferenca se je zaključila z okroglo mizo, na kateri so sodelovali dr. Andrej Kržan, koordinator projekta PLASTiCE (Kemijski inštitut, Slovenija), prof. Marek Kowalczuk, vodja delovnega paketa 3 v projektu (Poljska akademija znanosti), prof. Mariastella Scandola (Univerza v Bologni, Italija) in Roland Scharathow (European Bioplastics, Nemčija). Udeleženci so razpravljali o različnih temah kot so težave z dostopnostjo informacij o bioplastiki na tržišču, dileme pri terminologiji ter tudi presenetljivo redka uporaba LCA ocene življenjskega cikla kot podpore pri argumentiranju uporabe bioplastike.

Več informacij na www.plastice.org, kjer bodo objavljene tudi predstavitve in video posnetki predavanj.

 
 

Nazaj