27.9.2012

Na Notranjskem polni idej

Našo pot obiskovanja zbirnih centrov po državi v okviru projekta Life Ločujmo odpadke smo konec septembra nadaljevali na Notranjskem.

Ustavili smo se v Postojni, Pivki, Ilirski Bistrici in Cerknici. Tudi tokrat smo izvedeli veliko novega, predvsem pa opazili, da so Notranjci polni idej.
Na vseh postojankah so se strinjali, da je pomembno, da ljudem povemo, da je obisk zbirnega centra in oddaja ločeno zbranih odpadkov brezplačna. Če pa boste pravi čas na pravem mestu, vas bomo nagradili tudi mi. Tokrat smo razveselili deseterico, ki je v času našega obiska na zbirni center prinesla odpadke.

Na zbirnem centru v Postojni in tudi v samem mestu zbirajo tudi tekstil, v načrtu pa imajo realizacijo prav zanimivih idej. Glede na slabo ekonomsko situacijo v državi razmišljajo, da bi stare omare in ostalo pohištvo ter kolesa, ki jih ljudje zavržejo, obnovili ter podarili revnim. V tej notranjski občini je močna tudi civilna iniciativa, ki je samostojno počistila divja odlagališča, iz uporabnih materialov pa naredila park za mlade. Njihova želja je tudi, da današnjo deponijo v prihodnje spremenijo v razgledno točko. Vrh ponuja izjemen razgled proti Nanosu in dalje proti slovenski obali.
V Ilirski Bistrici so posamezniki opozorili na to, da v zbirnih centrih pogrešajo zabojnike za odpadke, ki jih ne zbiramo ločeno. Sedaj morajo takšne odpadke odlagati v mestne zabojnike. Kot so nam pripovedovali upravljalci, imajo ljudje še vedno težave z ločevanjem odpadkov, zato ni odveč, da si na naši spletni strani www.locevanjeodpadkov.si osvežite spomin ali preprosto preverite, kam kaj sodi, ko boste naslednjič v dilemi. 

Nazaj