28.9.2012

Skozi risbice o reciklaži odpadkov

Nagradni natečaj za osnovnošolce Recikliraj konzervo, z risbico na končni izlet se začne oktobra.

Družba Slopak je v okviru projekta LIFE Ločujmo odpadke pripravila nagradni natečaj za osnovnošolce, preko katerega želi nagovoriti otroke in jih spodbuditi k razmišljanju o pomenu recikliranja in uporabi recikliranih izdelkov iz različnih materialov. Do jesenskih počitnic (26.10.) imajo osnovnošolci čas, da narišejo nove izdelke iz odpadkov. Z nagradnim natečajem Recikliraj konzervo, z risbico na končni izlet si lahko priborijo končni izlet in regionalne nagrade.

Skrb za okolje in ravnanje z odpadki je ena od pomembnih sprememb v načinu življenja. Ločeno zbiranje odpadkov pa del obveznih osnovnošolskih vsebin. V Evropi letno recikliramo 2,5 milijonov ton kovinske embalaže, iz katere nastanejo novi izdelki. Slopak zato želi spodbuditi otroke, da razmišljajo o tem, kaj bi sami naredili iz odpadne konzerve, pločevinke, ali ostalih kovinskih odpadkov.

Otroci bodo preko nagradnega natečaja lažje razumeli, da se pot odpadka po tem, ko ga odvržemo v pravilni zabojnik, šele začne. Zanje smo v družbi Slopak pripravili izobraževalne plakate z reciklažnim krogom konzerve, osnovnim šolam pa poslali filme, s pomočjo katerih bodo videli potek posamezne vrste odpadka od oddaje v zbirni center ali na ekološki otok do izdelave recikliranega izdelka. Ostalim so na voljo na spletni strani družbe Slopak. Bolj radovedne na prenovljeni spletni strani www.locevanjeodpadkov.si čaka dodatno gradivo o recikliranju.

Gre za prvega v ciklu treh nagradnih natečajev, ki bodo obravnavali tematiko recikliranja. Sledita še natečaja na temo recikliranja plastenke in stekla. Pri izboru najboljših risbic bodo poleg sodelavcev družbe Slopak sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Dela. Medtem, ko bodo najboljši izdelki nagrajeni, pa bodo sodelavci družbe Slopak ideje realizirali v obliki maket, ki bodo na ogled javnosti.

Kovinsko embalažo lahko recikliramo vedno znova, ne da bi pri tem izgubila kakovost. Tudi zato je pomembno, da odpadke ločujemo. V družbi Slopak smo prepričani, da bodo učencem pridobljeni podatki o ločenem zbiranju in reciklaži koristili še vrsto let.
 

 Več o samem projektu Ločujmo odpadke si preberite tukaj.

 

Nazaj