11.9.2012

Na obisku v Trbovljah, Zagorju in Litiji

V okviru projekta Life LOČUJMO ODPADKE družba Slopak skupaj s komunalnimi podjetji načrtuje obiskovanje zbirnih centrov po državi

Začeli smo v Zasavju ter v Litiji, kjer smo prvih pet obiskovalcev, ki so na zbirni center pripeljali ločeno zbrane odpadke, nagradili. S tem želimo prispevati k spodbujanju pravilnega ločevanja odpadkov.
Izkušnje z vseh treh zbirnih centrov – obiskali smo zbirni center Neža v Trbovljah, zbirni center Zagorje ob Savi ter zbirni center Širjava v Litiji – so bile izjemno pozitivne. Ljudje ločujejo odpadke, zbirne centre so vzeli za svoje in tja redno odvažajo odpadke. Prav vsi zbirni centri so najbolj oblegani ob spomladanskem čiščenju, tudi jeseni, sicer pa ob večjih akcijah odvoza kosovnih odpadkov.
V Trbovljah nas je pričakal tudi Komunalček, maskota, ki otroke uči o pravilnem ločevanju odpadkov. Tu poteka posebna igra, kjer otroci za vsak odpadek prejmejo nalepko in točke, ki jih ob koncu šolskega leta seštejejo, najboljši razred pa je nagrajen. Ob našem obisku so nagrajevali tudi občane, vsak je prejel papirnate vrečke za biorazgradljive odpadke.
V Zagorju se je začetni odpor po vzpostavitvi zbirnega centra polegel. Občani so ga vzeli za svojega, se navadili na zapornico in ogrado, posebno živahno je pri njih ob sredah, ko so odprti tudi popoldne. Takrat naštejejo do 50 obiskovalcev.
V Litiji so zbirni center poživili tako, da so zabojnike preteklo poletje v okviru mednarodnega projekta porisali mladi grafitarji. Tako so ločevanje in zbiranje odpadkov želeli približati tudi mladim.


Po Zasavju sledi obisk Dolenjske in Notranjske, kamor se odpravljamo zadnji teden v septembru. Tudi tam bomo delili nagrade in preverili, kako dobro gre od rok ljudem ločevanje odpadkov. Trend, ki se je pričel pred nekaj leti, so ljudje dobro sprejeli. Samo z njihovo pomočjo lahko pošljemo odpadke v reciklažo in iz njih izdelamo nove uporabne stvari. Tudi zato je stik vseh deležnikov v procesu tako pomemben. Bodite z nami tudi konec meseca!
 

Več o projektu Ločujmo odpadke

Nazaj