18.3.2020

Navodila za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov

Trenutne razmere zahtevajo dodatno pazljivo ravnanje z določenimi vrstami odpadkov (npr. zaščitne maske), ki sodijo v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Zaradi trenutne situacije s širjenjem okužbe s koronavirusom COVID-19 sta Ministrstvo za okolje in prostor ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravila priporočila za posebno ravnanje z določenimi vrstami odpadkov:

  • z osebnimi odpadki (uporabljeni robčki, zaščitne rokavice in maske) ter
  • z odpadki od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo).

 

Za to vrsto odpadkov je obvezno upoštevati poseben postopek ravnanja:

Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).

Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.

Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno.

Te vrste odpadkov tudi ob njihovi vsakdanji oz. preventivni uporabi ne glede na okuženost ni dovoljeno odlagati v zabojnik za odpadno embalažo temveč v zabojnik za mešane komunalne odpadke oz. preostanek odpadkov.

Nazaj