26.9.2018

Novi evropski okoljski cilji 2025 glede ravnanja z embalažo iz aluminija

Novice iz EU

Sprejet zakonodajni paket Evropske unije o krožnem gospodarstvu vključuje povišanje okoljskih ciljev glede recikliranja aluminijaste embalaže na 50% v letu 2025 in 60% v letu 2030.

Nekatere države članice so že sprejele nove cilje, druge bodo še sledile. Za doseganje teh okoljskih ciljev bo zato potrebna uvedba učinkovitih ukrepov.

Sistemi ravnanja z odpadno embalažo se v evropskih državah trenutno še močno razlikujejo. Poleg sistema razširjene proizvajalčeve odgovornosti (EPR) so prisotni še depozitni sistem, mešan sistem, ki je osnovan na sistemu razširjene proizvajalčeve odgovornosti in drugi sistemi, ki so specifični za posamezne države kot sta Velika Britanija in Švica.

Evropsko združenje European Aluminium Packaging daje prednost sistemom razširjene proizvajalčeve odgovornosti. V združenju se zavzemajo za recikliranje, ki sledi ločenemu zbiranju in sortiranju odpadne embalaže. Želeli pa bi tudi, da se pravno določi natančna definicija, kaj sodi med embalažo iz aluminija ter, da se v sistem ločenega zbiranja vključijo izdelki iz aluminija, ki so povezani z embalažo. Na ta način bi lahko dosegli boljše rezultate recikliranja embalaže iz aluminija.
 

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. - Podrobnosti