5.6.2018

Nova zakonodaja glede plastičnih proizvodov za enkratno uporabo zahteva dodatno presojo

Pretekli teden je bil objavljen predlog Direktive o zmanjšanju vpliva določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. V družbi Slopak, članici združenja EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance), popolnoma podpiramo prizadevanja Evropske unije za preprečevanje in zmanjševanje odpadkov v morju. Menimo pa, da nekateri predlagani ukrepi niso usklajeni z Evropsko direktivo o odpadkih in so nesorazmerni.

Vloga razširjene proizvajalčeve odgovornosti

Pred kratkim revidirana Okvirna direktiva o odpadkih prvič uvaja splošne minimalne zahteve za sheme razširjene proizvajalčeve odgovornosti. Plastična embalaža, ki jo zajema predlagana direktiva o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, je že obravnavana znotraj obstoječih shem razširjene proizvajalčeve odgovornosti in njihovih obveznosti. Države članice morajo torej le prenesti in izvajati nove zakonske določbe Okvirne direktive o odpadkih za doseganje pozitivnih sprememb.

Stroški smetenja

Direktiva o odpadkih vzpostavlja zahteve glede stroškov, ki jih morajo kriti sheme razširjene proizvajalčeve odgovornosti. Med njimi ni stroškov za čiščenje posledic smetenja. Direktiva namreč prepoznava skupno odgovornost za boj proti smetenju med ustreznimi organi, proizvajalci in potrošniki.
Opozoriti je treba, da gospodarstvo lahko sofinancira aktivnosti ravnanja z odpadki, ki so v njihovi pristojnosti in na katere imajo vpliv. Odpadna embalaža, ki je odvržena v okolje predvsem zaradi neprimerne uporabe že obstoječe infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov s strani potrošnikov, ne more biti finančna odgovornost proizvajalcev.
Smetenje katerekoli vrste embalaže na obalah in v morjih že prepovedujejo nacionalne zakonodaje. Države članice bi zato morale uveljavljati te obveznosti skupaj z dolgoročnim celovitim izobraževanjem in ozaveščevalnimi programi. Ključni deležniki, med katerimi so tudi sheme razširjene proizvajalčeve odgovornosti, pa bi morali združiti moči v boju proti smetenju.

Posebni cilji glede zbiranja plastenk

Cilj za zmanjšanje števila plastične embalaže za pijače za enkratno uporabo, ki pristane v okolju, je sprejemljiv. Kot organizacija, ki je odgovorna za doseganje okoljskih ciljev glede recikliranja, priznavamo potrebo po povečanju ločeno zbrane plastične embalaže, med katero sodijo tudi plastenke.
Kljub temu pa menimo, da je v pristojnosti posamezne države članice, da sama določi ustrezen način ločenega zbiranja plastenk. To bi omogočilo, da bodo potencialni novi okoljski cilji glede zbiranja doseženi s pomočjo različnih kanalov zbiranja hkrati.
Politične pobude glede sistema kavcij morajo doseči pravo uravnoteženost med nujnostjo in proporcionalnostjo, pri tem pa se morajo izogibati tehničnim in organizacijskim prekrivanjem. Še posebej pa so potrebne analize na lokalni in regionalni ravni. Takšne analize upoštevajo lokalne specifičnosti, ki lahko vplivajo na odločitev o tem, ali je kavcijski sistem okolju prijazna rešitev.

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. - Podrobnosti