25.4.2018

Izzivi spletne trgovine na okoljskem področju

Povzetek predavanja direktorja družbe Slopak, g. Srečka Bukovca (9. strokovna konferenca Okolje in odpadki, Ljubljana, 19. april 2018)

Hitra rast spletne prodaje v zadnjih letih pomeni tudi hitro rast vnosa proizvodov in embalaže na trg držav članic EU, ki niso predmet obremenitve z okoljskimi dajatvami in stroški za ravnanje s temi proizvodi po izteku njihove življenjske dobe. Navedeno povzroča rastoče večplastne negativne posledice za gospodarstvo, delovanje in finančno vzdržnost sistemov razširjene proizvajalčeve odgovornosti in proračun držav.

V Sloveniji na področju ravnanja z odpadno embalažo in z drugimi vrstami odpadkov (izrabljene gume, odpadna električna in elektronska oprema, itd.) sledimo načelu deljene odgovornosti v okviru razširjene proizvajalčeve odgovornosti (EPR – Extended Producer Responsibility). Proizvajalci so tako delno odgovorni za okoljske posledice in morajo finančno kriti stroške svojih izdelkov in ravnanja z odpadno embalažo. 

 

Trenutna zakonodaja obveznosti ravnanja z odpadno embalažo nalaga le podjetjem s sedežem v Republiki Sloveniji, medtem ko podjetja, ki preko spletne prodaje vnašajo izdelke na trg RS neposredno končnim uporabnikom, te obveznosti nimajo (razen za OEEO). Zakonodaja spletnim trgovinam na tak način omogoča konkurenčno prednost pred podjetji, ki so registrirana v Sloveniji.

Količine odpadne embalaže, ki nastaja zaradi trgovanja preko spleta, niso zanemarljive in z rastjo spletne prodaje močno naraščajo. Stroške za njihovo ravnanje prevzamejo podjetja, ki so vključena v nacionalne sisteme ravnanja z odpadno embalažo. Irska poroča o dodatni embalažnini povprečno 200 € na vsakega registriranega zavezanca. To pomeni, da so ta podjetja bolj obremenjena tudi zaradi spletne prodaje, ki proizvaja odpadno embalažo, vendar ne krije stroškov ravnanja. V družbi Slopak, ki upravlja shemo za ravnanje z izrabljenimi gumami v Sloveniji, podobno situacijo zaznavamo na področju ravnanja z izrabljenimi gumami. Ocenjujemo, da je 5 odstotkov gum za osebna vozila prodanih preko spleta, kar posameznega registriranega zavezanca poprečno dodatno obremeni za 187 € letno. Enako velja tudi za druge masne tokove, npr. električno in elektronsko opremo, baterije.

Pomembnosti tovrstne problematike se zavedajo tudi v Evropski uniji. V predlaganih spremembah Direktive o odpadkih od držav članic zahteva vzpostavitev ustreznega okvirja za nadzor in izvrševanje izpolnjevanja obveznosti EPR tudi v primeru internetne prodaje.
V Sloveniji so pobude za ustrezno zakonodajno ureditev že bile podane na Ministrstvo za okolje in prostor. Slovensko gospodarstvo in drugi deležniki pričakujejo od ministrstva začetek strokovnih diskusij, ki bodo pripeljale do ustreznih zakonodajnih rešitev za odpravo anomalij, ki trenutno vladajo na trgu.
 

Nazaj

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. - Podrobnosti